• KONTAKT
  • +421 484 112 502
  • info@energio.sk
    energio-logo-standardChladenie v mliekarenskej výrobeenergio-logo-standardenergio-logo-standard
    • Riešenia
      • Chladené a mrazené sklady
      • Mäsovýroba
      • Mliekarne
      • Obchodné prevádzky
      • Sklady ovocia a zeleniny
      • Potravinárstvo
      • Zdravotníctvo
      • Pekárne
      • Adiabatické chladenie
    • Produkty
      • Adiabatické chladenie
        • Intrcooll
        • Precooll
      • Vitríny
        • Chladiace vitríny
        • Teplé pulty
        • Nechladiace pulty
      • Chladiace boxy
        • Chladiarenske boxy na mieru
        • Multi kabinety
        • Kontajnerové boxy
      • Chladiarenské dvere
        • Otočné chladiace dvere
        • Posuvné chladiace dvere
        • Protipožiarne chladiace dvere
        • Poloizolačné chladiace dvere
        • Rýchlobežné chladiace dvere
        • PVC pásy
        • PVC kyvné dvere
      • Technológie a chladiace zariadenia
        • Kondenzačné jednotky
        • Monoblokové chladenie
        • Kompaktné jednotky
        • Združené chladenie
        • Chladenie kvapalín
        • Riadenie a monitoring
      • Sendvičové panely
      • Šokové chladenie
      • Výrobníky ľadu
      • Klimatizácie
      • Priemyselné chladničky
      • Ochranné plasty
    • O chladení
    • Referencie
    • O nás
    • Kontakt
    ✕
              Nič sme nenašli Všetky výsledky

              Chladenie v mliekarenskej výrobe

              • Domov
              • O chladení
              • Nezaradené
              • Chladenie v mliekarenskej výrobe
              7. apríla 2022

              Aj keď v súvislosti s mliekarenskou výrobou sa spomína častejšie ohrev mlieka pri procese jeho spracovania, aj chladenie mlieka má dôležitú úlohu v mliekarenskej výrobe. Poďme sa bližšie pozrieť, kde všade je chladenie potrebné. 

              Čo zahŕňa mliekarenskú výrobu

              Mliekarenská výroba zahŕňa spracovanie surového, čerstvo podojeného mlieka, či už kravského, kozieho či ovčieho do jeho konzumovateľnej, hygienicky nezávadnej podoby. Následne sa takto ošetrené mlieko môže spracovať do mliečnych produktov, ktoré tiež spadajú pod mliekarenskú výrobu. Výrobky môžu byť fermentované, vytvorené z mliečneho tuku (maslo, šľahačka), obohatené o potravinárske kultúry a podobne. 

               

              V mliekarenskej výrobe sa kladie veľký dôraz na hygienu a zdravotnú nezávadnosť, nakoľko kontaminácia mlieka rezistentnými baktériami by mohla mať dôsledky aj na niekoľko výrobných dávok dopredu. Vysoké hygienické normy celý proces spracovania mlieka sťažujú, avšak nie je nemožné ich dosiahnuť. Z každej várky spracovaného mlieka či mliečnych produktov sa odoberá vzorka, ktorá putuje následne do laboratória na posúdenie. 

              Chladenie v procese spracovania mlieka

              Chladenie mlieka má v jeho spracovateľskom procese nezastúpiteľné miesto. Tak, ako sa dokážu ničiť koliformné, či nádorové baktérie pomocou tepelného spracovania, dokáže vhodne zvolená chladná teplota mlieko ochrániť pre množením týchto baktérií. 

              Chladenie surového mlieka

              Po privezení mlieka z poľnohospodárskeho družstva je potrebné toto surové mlieko schladiť na teplotu približne 5 stupňov Celzia. Tento proces zabráni potenciálnemu množeniu baktérií, ktoré by mohli byť v mlieku obsiahnuté. Množstvo baktérií v mlieku závisí od dodržania hygieni v poľnohospodárskom družstve a môže sa meniť od várky k várke. 

              Chladenie tepelne upraveného mlieka 

              Po procese tepelnej úpravy, či už pomocou UHT alebo pasterizáciou je potrebné mlieko opätovne schladiť. Chladí sa približne na teplotu okolo 4 stupňov Celzia. Na to sa používajú špeciálne chladiace zariadenia pre mliekarne, ktoré sú navrhnuté na mieru konkrétneho mliekospracovateľského závodu. 

               

              Chladenie mliečnych výrobkov

              Aj v procese  výroby mliečnych výrobkov je dôležitý aspekt následného chladenia, ktorý zabraňuje bujneniu baktérií. Má to význam najmä pri výrobe mliečnych výrobkov za použitia potravinárskych kultúr, kedy sa vhodným chladením zabraňuje prílišnému rozmnoženiu kultúry a tým znehodnoteniu výrobku. Na druhej strane chladenie nepoškodí potravinárske kultúry a zrenie môže prebiehať aj pri nízkej teplote, aj keď omnoho pomalšie. 

               

              Chladenie má tiež význam pri výrobe jogurtu, kedy  po temperovaní jogurtu vo fermentačných tankoch následne ochladí a až po tomto procese sú k nemu primiešavané ochucujúce zložky. 

               

              Chladenie je dôležité aj pri výrobe tvarohu. V súčasnosti sa tvaroch vyrába hlavne odstredivkovou metódou, kedy sa vo veľkých odstredivkách oddeluje zrazená mliečna bielkovina (tvaroh) od tekutiny – srvátky. Tvaroh obsahuje určité množstvo kyslomliečnych baktérií, preto je potrebné ho chladiť približne na teplotu 8 stupňov Celzia. 

              Chladenie pri skladovaní produktov

              Aj pri skladovaní mliečnych výrobkov je potrebné umiestniť ich do chladného prostredia. V chlade sa tak predlžuje ich životnosť a zachováva sa zdravotná nezávadnosť. Udržanie stabilnej nízkej teploty majú za úlohu chladiace miestnosti, kde sa mliečne výrobky uchovávajú, až kým nie sú distribuované do maloobchodného predaja. Tieto chladiace miestnosti majú podobu chladiacich boxov vyrobených z PUR panelov, ktoré  majú jadro z termoizolačnej peny (polyuretánu) obalené v kovovom opláštení. Zabrániť únikom tepla pomáhajú aj chladiarenské dvere pre mliekarne, ktoré sú tiež vyrobené z PUR panelu a eloxovaného hliníka. Použitím správnych chladiarenských dverí, či už posuvných alebo otočných sa eliminuje prestup tepla z nechladených miestností do chladiacich boxov a tak sa zabraňuje pokazeniu skladovaných mliečnych výrobkov. 

               

              Zdieľajte:

              Ďalšie články

              20. januára 2023

              Význam šokového chladenia a mrazenia


              Prečítajte si viac
              17. decembra 2022

              Ako udržať zeleninu a ovocie čo najčerstvejšie?


              Prečítajte si viac
              15. novembra 2022

              Chladiaca jednotka do boxu: Akú vybrať?


              Prečítajte si viac

              Najnovšie články

              • Význam šokového chladenia a mrazenia
                20. januára 2023
              • Ako udržať zeleninu a ovocie čo najčerstvejšie?
                17. decembra 2022
              • Chladiaca jednotka do boxu: Akú vybrať?
                15. novembra 2022

              Kategórie

              • adiabatické chladenie
              • chladiaci systém
              • inteligentné investície
              • nápady a tipy
              • oxycom
              • zdravie
              © Energio - PTS s.r.o. | Všetky práva vyhradené. Created by NoPrint | Beevam
                          Nič sme nenašli Všetky výsledky

                            Táto webstránka používa súbory cookies

                            Na našich webových stránkach používame nástroje, ktoré nám pomáhajú zlepšovať ich funkčnosť tak, aby sme vám ponúkli nielen vyšší komfort pri ich využívaní, ale i optimálne zobrazenie obsahu a reklám. Svojím výberom nám dávate súhlas s ich spracúvaním. Kliknutím na „Prispôsobiť“ sa môžete kedykoľvek dobrovoľne rozhodnúť, ktoré spôsoby použitia týchto údajov chcete povoliť. Viac informácií o Cookies a Spracúvaní osobných údajov.

                            Využitie súborov cookies

                            Na našich webových stránkach používame nástroje, ktoré nám pomáhajú zlepšovať ich funkčnosť tak, aby sme vám ponúkli nielen vyšší komfort pri ich využívaní, ale i optimálne zobrazenie obsahu a reklám. Svojím výberom nám dávate súhlas s ich spracúvaním. Kliknutím na „Prispôsobiť“ sa môžete kedykoľvek dobrovoľne rozhodnúť, ktoré spôsoby použitia týchto údajov chcete povoliť. Viac informácií o Spracúvaní osobných údajov a využitiu súborov cookies.

                            Aké cookies používame?

                            • Povinné (Nevyhnutné cookies)

                            Účelom spracúvania je prenos alebo uľahčenie prenosu správy prostredníctvom siete, alebo ak je to bezpodmienečne potrebné na poskytovanie služby informačnej spoločnosti, ktorú výslovne požaduje užívateľ.

                            Právny základ spracúvania osobných údajov: čl. 6 ods. 1 písm. c) Nariadenia – plnenie zákonnej povinnosti - zákon č. 351/2011 Z. z. o elektronických komunikáciách v znení neskorších predpisov

                            • Štatistické (Analytické a štatistické cookies)

                            Umožňujú rozpoznať a spočítať počet používateľov a získať informácie o tom, ako sa webová stránka používa (napr. ktoré stránky najčastejšie otvára používateľ a či používateľ od niektorých stránok dostáva chybové hlásenia). To pomáha zlepšiť spôsob, akým funguje jej webová stránka, napríklad tým, že používateľ môže ľahko nájsť to, čo hľadá. Súčasne pomáhajú porozumieť tomu, ako návštevníci interagujú s webovými stránkami anonymným zhromažďovaním a oznamovaním informácií.

                            Právny základ spracúvania osobných údajov: čl. 6 ods. 1 písm. a) Nariadenia – súhlas dotknutej osoby

                            Nastavenie alebo odstránenie Cookies

                            Svoj súhlas so Zásadami cookies môžete kedykoľvek zmeniť alebo odvolať na našej webovej stránke.

                            Povinné (Nevyhnutné cookies)

                            Tieto súbory cookie sú potrebné na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky a nemožno ich v našich systémoch vypnúť. Svoj prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo vás upozorňoval na takéto súbory cookie, v takom prípade však nemusia niektoré časti stránky fungovať.

                            Štatistiky (Analytické a štatistické cookies)

                            Umožňujú rozpoznať a spočítať počet používateľov a získať informácie o tom, ako sa webová stránka používa (napr. ktoré stránky najčastejšie otvára používateľ a či používateľ od niektorých stránok dostáva chybové hlásenia). To pomáha zlepšiť spôsob, akým funguje jej webová stránka, napríklad tým, že používateľ môže ľahko nájsť to, čo hľadá. Súčasne pomáhajú porozumieť tomu, ako návštevníci interagujú s webovými stránkami anonymným zhromažďovaním a oznamovaním informácií.