Založiť si vlastnú gastro prevádzku nie je vždy jednoduché. Podľa toho, či ideme otvárať kaviareň, cukráreň či vlastnú reštauráciu, sa požiadavky na vybavenie nášho podniku diametrálne líšia. Rozdielna je potom aj suma, ktorú musíme do vybavenia gastro prevádzky investovať. Niektoré zariadenia sú však nevyhnutné a sú základom pre každú poctivú prevádzku.
Čo je gastro prevádzka
Gastronomické prevádzky sa odborne nazývajú zariadenia spoločného stravovania. Podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia sú to zariadenia, ktoré poskytujú stravovacie služby spojené s výrobou, prípravou a podavaním jedál alebo nápojov na pracoviskách, školských zariadeniach, zariadeniach sociálnych služieb, zdravotníckych zariadeniach, v prevádzkach verejného stravovania, v stánkoch s rýchlym občerstvením a zariadeniach s ambulantným predajom pokrmov a nápojov.
Môžeme sem teda zaradiť kaviarne, cukrárne, reštaurácie a jedálne, bistrá, bufety, kantíny, pouličné stánky, či jedálne v školách a firmách.
Zariaďujeme gastro prevádzku
Podľa určenia gastro prevádzky sa líši aj vybavenie konkrétneho podniku. Pokiaľ sa v priestoroch nepripravujú jedlá, prevádzka nemusí mať kuchynské priestory, avšak musí mať o to väčšie skladové priestory. Naopak, reštauračné zariadenia sú náročné ako na kuchynské priestory, tak aj na skladové priestory. Čo však rozhodne využijú všetky gastro prevádzky?
Chladiace a mraziace zariadenia
Chladenie je alfou a omegou každého reštauračného zariadenia, kaviarne či cukrárne. Či už chladíme nápoje, zákusky, skladujeme polotovary, zeleninu mäso a ovocie, z ktorých sa potom pripravujú pokrmy, chladiace zariadenia sú nevyhnutnou súčasťou každej prevádzky.
- Chladiace vitríny – Vitríny a chladiace vitríny slúžia nielen na chladenie produktov, ale aj na ich estetickú prezentáciu. Preto môžu byť vitríny samostatne stojace, presklené, ktoré využijete na skladovanie zákuskov, alebo prístenné, v ktorých môžete skladovať napríklad jedlá, výrobky a polotovary. Každá gastroprevádzka si môže nakonfigurovať chladiacu vitrínu podľa svojich špecifických potrieb,
- Chladničky na nápoje – taktiež aj chladničky na nápoje, ktoré potrebujeme udržať vychladené, sú vlastne špecifickým typom chladiacej vitríny. V takýchto chladičkách na nápoje môžeme skladovať nápoje v plastových či sklenených flašiach alebo plechovkách. Chladičky na nápoje môžu byť samoobslužné, kedy si vie zákazník chladičku otvoriť sám, alebo s centrálnym uzamykaním, kedy otvára pracovník gastro prevádzky chladničku na diaľku.
- Chladiace skrine – slúžia skôr na chladenie surovín a polotovarov v kuchynských priestoroch. Šikovné usporiadanie, ktoré si môžete prispôsobiť svojim potrebám a nerezový povrch, ktorý je hygienicky nezávadný, z nej robia vhodný doplnok do každej reštauračnej kuchyne
- Gastro chladničky a mrazničky – V kuchyniach reštaurácií patrí medzi povinnú výbavu aj gastro chladička a mraznička. Používajú sa na chladenie surovín, v priebehu prípravy pokrmov a aj na uchovanie potravín a na predĺženie ich trvanlivosti.
- Chladiace a mraziace boxy – sú prakticky taktiež súčasťou každej gastro prevádzky, často majú väčší objem a slúžia na uskladnenie väčšieho množstva potravín.
Teplé pulty a nechladené vitríny
V jedálňach, kantínach či bufetoch často si zákazníci často vyberajú alebo sami nakladajú jedlo z teplých pultov, prípadne nechladených vitrín. Tieto zariadenia slúžia na prezentáciu hotových jedál, ktoré tak udržujú na konštatnej teplote pre zvýšenie ich chuti a udržanie teploty jedla. Sú taktiež vyhotovené z kvalitnej nerezovej oceli, ktorá sa jednoducho udržiava a má antibakteriálny povrch. Sú tak hygienicky nezávadné aj napriek dennodennému priamemu styku s potravinami.
Výčapné zariadenia
Čapovacie zariadenia, ktoré sa používajú na čapovanie alkoholických aj nealkoholických nápojov sú v súčasnosti taktiež povinnou výbavou takmer každej gastro prevádzky. Pri výčapných zariadeniach taktiež potrebujete chladiace zariadenia, ktoré vychladia súdok s nápojom na požadovanú teplotu. Súčasťou výčapných zariadení musí byť tlakový CO2 systém, aby sa nápoje čapovali pod správnym tlakom.
Výrobníky ľadu
Súčasťou barov či kaviarní sú aj ľadové chladené nápoje, či už miešané alkoholické drinky, alebo špeciálne kávové nápoje s ľadom či zmrzlinou. Takáto gastro prevádzka potrebuje mať vlastný výrobník ľadu, nepostačuje mať iba výrobník ľadu integrovaný v chladničke. Preto je potrebné myslieť pri zariaďovaní gastro prevádzky aj na takéto zariadenia, aby ste mali vždy dostatok ľadu, či ľadovej triešte do nápojov.
Kvalitné gastro zariadenia
Pri výbere gastro zariadení pre vašu prevádzku vždy zvoľte overených predajcov gastro zariadení, ktorí dokážu kompletne zariadiť vašu prevádzku. Pri výbere dodávateľa takýchto zariadení vždy dbajte, aby mali v ponuke aj uvedenie zaradení do prevádzky, školenie personálu na prácu so zariadeniami a ponúkali pravidelný servis a údržbu gastro zariadení.