Využitie šokového chladenia
Šokové chladenie je spôsob chladenia a mrazenia, pri ktorom sú potraviny schladené na nízku teplotu vo veľmi krátkom čase. Práve rýchlosť chladenia potravín je v tomto prípade zásadná a zabraňuje tvorbe baktérií. Tie sa štandardne množia pri teplotách od +10 °C až +65 °C. Takto zmrazené potraviny si tak zachovajú nielen pôvodnú chuť a vôňu, ale výrazne sa predĺži aj ich životnosť.
Chladiace boxy určené na šokové chladenie preto nájdu uplatnenie predovšetkým v potravinárskom priemysle, ale aj gastro prevádzkach, či dokonca v zdravotníctve. Nájsť ich môžete v reštauráciách, pekárňach, mäsovýrobe, ale aj v skladoch ovocia.
Ako funguje šokové chladenie a mrazenie?
Chladiarensky box dokáže pri šokovom chladení znížiť teplotu v jadre na +3 °C. V prípade šokového mrazenia hovoríme o znížení teploty v jadre potravín až na -18 °C. Teplota v tomto type chladiaceho boxu klesá na hodnoty -40 °C. Tým sa zabráni nielen množeniu baktérií, ale aj makro-kryštalizácii. Vďaka tomu si zanechajú pôvodné vlastnosti na niekoľko mesiacov. Po následnom rozmrazení jedlá nestratia chuť, vôňu, vodu ani textúru.
Zdroj: energiochladenie.sk
Chladiace a mraziace boxy určené na šokové chladenie musia byť okrem kvalitnej tepelnej izolácie vybavené aj chladiarenskými dvermi. Pre takéto skladovanie potravín sú rovnako potrebné aj výkonné chladiarenské zariadenia.
Šokové chladenie znamená úsporu času, je dôležité pri eliminácii rizika kontaminácie potravín, pričom uchováva ich pôvodné vlastnosti.